Vai DIY Ir Priekš Tevis?
Jocīgs jautājums, ja jau iesāki lasīt šo rakstu, bet tomēr šis jautājums ir jāuzdod. Ir vienkārši izlasot "Esmu uzjaucis 5 cisternas ar premium e-sulu par .03 Zimbabves dolāriem hē hē" iedomāties, ka tas ir viegli, bet viss nav tik vienkārši. Priekš DIY nepieciešams avansā investēt naudu, daudz jāeksperimentē, jātaisa vairāki pasūtījumi no dažādiem veikaliem, gadās neveiksmīgas garšas un to kombinācijas, jāveic darbības ar bīstamām ķimikālijām, nepieciešama pacietība un neatlaidība. Sākumā, visdrīzāk, tev ir jātiek skaidrībā - kāpēc tu gribi jaukt sulas pats?
Kāpēc Tu Tomēr Gribi Jaukt Sulas Pats?
Ir vairāki iemesli, un neviens no tiem nav noteikti negatīvs, bet daži varētu būt nereāli vai nederīgi tieši tev:
Naudas Ekonomija.
Tā ir taisnība, ka paša spēkiem uzjaukta sula parasti būs lētāka pēc apjoma nekā pat visvienkāršākā sula, ko tirgo veikalos. Un sakot "parasti", es domāju, ka tomēr ir iespējams iegādāties pavisam štruntīgu sulu par 0.10€/ml, un paštaisītā sula, kurā izmantotas dārgas Capella garšas var ļoti viegli pārsniegt 0.20€/ml. Pieņemsim, ka dārgāki aromāti garšo labāk, bet garša ir subjektīva un iespējams, ka tā tev nav tik svarīga.
Tomēr, pašizmaksa tavai super-garšīgai paštaisītai Koolada Durian Blast sulai par 0.07€/ml nav pilns stāsts. Tev vajadzēs tērēt naudu avansā, dažreiz simtiem eiro dažādām garšām, nikotīnam, šķīdinātājiem, šļircēm, pipetēm, mērīšanas un jaukšanas kolbām, pudelītēm, etiķetēm… visām lietām, ko atradīsi šajos rakstos un tad vēl sazin-kam. Un tad ir arī izmaksas par sulām, kuras pavisam nav izdevušās, lietām, kuras tu izlej, maksa par elektrību, lai darbināt tavu ultraskaņas mikseri vai lēnvāres katlu, sulas, ko atdevi draugiem, jo gribi saņemt atsauksmes vai dalīties utt, utt.
Visam ir jāatmaksājas… beigu beigās. Tevi māc ziņkārība? Saskaiti cik daudz tu iztērē nedēļā sulām, salīdzini ar naudu, ko jāinvestē, lai sākt taisīt pašam un redzēsi cik ilgā laikā tu sāksi ietaupīt. Pieņemsim, ka tu lieto visparastākās sulas par 3€ par 10ml, veipojot 30ml/nedēļā, tavi pamata ieguldījumi maisīšanas aprīkojumā izmaksās, piemēram, 40 eiro un paštaisītās sulas izmaksās 0.10€/ml, tad būtu jāpaiet apmēram 3.5 nedēļām, lai atsistu tavas izmaksas. Diemžēl tas īsti tā nestrādā - tu izveiposi daudz šķidruma garšas testos un tml., un tik īsā laikā nepaspēsi segt tavas investīcijas garšu iepirkšanā. Ja skatās globāli, tad par garšām un nikotīnu sākumā būs jāiztērē līdz pat 200€, kas atmaksāsies apmēram 15 nedēļās. Kas arī nav slikti, bet, kā varat redzēt, tas tomēr nav ceļš uz momentālo ekonomiju, par kādu to daudzi iedomājas.
Bet kā ir, ja tu vēlies ietaupīt, jo vienmēr pērc “premium” sulas? Ja tev izdosies uzjaukt mīļākās sulas ideālu klonu jau pirmajā nedēļā, tad jā - tu sāksi ietaupīt ļoti ātri. Bet, visdrīzāk, tas nenotiks tik ātri. Dārgo sulu ražotāji tērē daudz laika strādājot pie savu sulu garšas buķetes, un diez vai tev izdosies uzjaukt kopiju no 6 iegādātām garšām un pirmo recepti, ko atradi internetā. Īstenībā atmaksas laiku vari pagarināt vēl, jo noteikti, ka pirksi savu mīļāko garšu arī tālāk līdz iemācīsies to perfekti atdarināt.
Es Vēlos Zināt Kas ir Manā Sulā
Ja tā ir tava motivācija, tad DIY tev ir vislabākā izvēle. Ņem vērā, ka visi atbildīgie sulu ražotāji pabrīdinās tevi uz iepakojuma, ka sastāvā ir specifiskas sastāvdaļas kā diacetīls, bet dažreiz viņi paši to nezin, nenovērtē piedevas toksiskumu, vai vienkārši ir nelieši, kuriem ir vienalga. DIY ļauj tev kontrolēt savu sulu sastāvdaļas, lai izproti to komponentes. Pielāgo savu nikotīna bāzi, izpēti garšu sastāvu, nelieto nesertificētus un aizdomīgus šķidrumus.
Neviens Netaisa Garšu, Kādu Vēlos
Varētu būt meli; iespējams, ka pareizāk ir teikt, “Neviens netaisa garšu, kādu vēlos, lētāk nekā par 4 zelta klučiem par mililitru”. Ir garšas, kuras uzjaukt ir ļoti sarežģīti vai pat gandrīz neiespējami. DIY ir priekš tevis, un ja tev izdodas, tad tu varētu arī pārdot savu veidojumu. Iespējams.
Es Vēlos Uzsākt E-Sulu Ražošanu
Vecīt… Te nu man nav pieredzes, izņemot, ka biju sastapis ne mazāk par trim cilvēkiem, kas ar šādu domu iegrima DIY procesā, visi trīs sasteidza visu un uztaisīja pretīgu mēslu. Uztaisīt sulu, kas tev patīk, ir viena lieta. Uztaisīt sulu, ko atzīs vairākums, vai pat ieņems savu nišu, un iespēja atbalstīt komerciālu ražošanu ir pavisam cita lieta. Licencēšana, apdrošināšana, sertificēšana, kredīti, tirgotāju meklēšana, reklāma - vai spēsi visu to uzņemties? Mans ieteikums būtu uztaisīt sulu kas patīk tev un tavai ģimenei/draugiem, paskaties vai plašākam cilvēku lokam tās arī patīk, sāc ar to.
Valsts Grib Mums Atņemt Nikotīnu!
Iespējams. Droši nezinu. Izskatās, ka visdrīzāk, nikotīns paliks dārgāks, ņemot vērā ka tā ražošana/tirgošana būs stiprāk regulēta. Lielāki draudi ir tava iecienīta ražotāja sulu dārgums/nepieejamība ražošanas izmaksu pieauguma dēļ. Par laimi, nikotīna bāze ir relatīvi nedārga un nebojāsies brūnā stikla pudelē saldētavā vismaz vairākus gadus, un tev nemaz tik daudz pat nevajag. Sameklē labu nikotīna ražotāju un iegādā krājumu.
Tas Izklausās Jautri
Tā tas ir. Tas varētu būt labākais iemesls no visiem.
Kādi Ir DIY Mīnusi?
Tie ir daži. Pieredzējušam maisītājam ir viegli teikt “Te nav mīnusu. Pat pērtiķi var iemācīt to darīt.” Varbūt viņiem paveicās, iespējams viņiem ir dabas dots talants, bet visdrīzāk viņi ir aizmirsuši cik drausmīgi viss padevās pašā sākumā.
DIY Procesā Notiek Darbības Ar Bīstamām Ķīmiskām Vielām
Nikotīns ir toksisks. Nekad par to neaizmirsti. Atceries, ka “Nikotīns ir toksisks” tāpat, kā atcerieties par to, ka “Katrs ierocis ir ielādēts”. Jā, iespējams, ka izlejot dažas piles uz sevis neilgu laiku tevi pamocīs reibonis, vai vispār nebūs nekādu seku. Dēļ kam vispār ir vajadzīgi cimdi? Tu nekad neko neizlej. Tā ir taisnība, līdz kādam brīdim. Drošības aprīkojums nav lai pievērst tam uzmanību, viņš ir domāts, lai glābt tavu pakaļu gadījumā, ja kas negaidīts aiziet greizi. Nikotīns nogalinās bērnus un mājdzīvniekus pavisam nelielās koncentrācijas devās. Viņš nogalinās arī idiotu istabas biedru, kurš nakts tumsā saldētavā meklēs tavus šņabja krājumus. Ja kaut kas no augstāk minētā vismaz nedaudz tevi satrauc, padomā divreiz pirms sāc uzglabāt augstas koncentrācijas nikotīnu savā saimniecībā.
DIY = Daudz Jaunu Lietu
Pudeles. Garšas. Šļirces. Pipetes. Milzīgas kannas ar propilēna glikolu. Iedomāties nevar cik daudz lietu parādās tev apkārt, kad uzsāc DIY. Ideālā variantā tev ir nepieciešama papildus istaba visam tavam aprīkojumam, vai vismaz instrumentu glabātuve, laboratorijas skapītis, vai vismaz paliktņu turētājs uz kura glabāt visus sūdus kuriem tu sāksi tērēt savu naudu, ja nevēlies patstāvīgi klupt un gāzt visas savas dārgās pudelītes.
Priekš DIY Nepieciešama Pacietība
Ja domā, ka 2 nedēļu nogatavināšanas gaidīšanas laiks ir kaitinošs, pagaidi kamēr tev ir fig-viņ-zin-cik-desmit pudelītes, kas nobriest kaut-kur tumšā kastē. Protams, tu vari lietot svaigi uzmaisītu sulu, ja vēlies, bet ja tev garšo krēmi vai tabakas vai cepti deserti vai stulbi eksperimenti ar 12 garšām, tad tev vajadzēs gaidīt. Pat ja lietot temperatūras nogatavināšanu, ir nepieciešams laiks, lai garšas sadraudzējas un uzplaukst. Es to zinu, un vienalga neko ar sevi nevaru izdarīt, tādēļ manu testa sajaukumu apjoms ir 8-10ml, nevis parastie 5, lai es varu garšot kamēr nogatavināšanās process turpinās. Ja neesi tik nepacietīgs kā es, tad iespējams, ka tev tādas problēmas nebūs, bet pēc pieredzes cilvēki, kuri uzsāk sulu jaukšanu, pavada daudz laika garšošanā un eksperimentos. Tas ir viens no pamata iemesliem kāpēc mēs vispār to darām.
TL;DR
Secinājums ir tāds, ka DIY varētu būt un varētu arī nebūt domāts tev. Ja tirgū ir sulas kas tev patīk un atbilst tavām prasībām un tev nav problēmu ar ienākumiem, tad nav īsti jēgas līst šajā lietā. Ja dzīvo apstākļos, kur nikotīnu uzglabāt nav droši, piemēram dzīvoklī, kur bērni lien visos skapjos un pudelēs, vai kopmītnēs ar istabas biedriem idiotiem, tad labāk atturēties no šī visa pasākuma. Ja esi nepacietīgs un neorganizēts un spēj pats sev to atzīt (es esmu, bet es cenšos to pārvarēt), tad tas arī varētu būt ne priekš tevis.
Taču, tiem no mums, kas vēlas zināt, kas ir mūsu sulu sastāvā, un tiem, kas vēlas eksperimentēt ar garšu kombinācijām, tas varētu būt tieši tas, kas vajadzīgs. Uztaisi pamata investīciju, uzreiz sāc pierakstīt visas savas receptes, un pat ja tava recepte nenesīs ienākumus, tev būs apmierinājums, ka dūmo to, ko uztaisīji pats, to, ko vari uzlabot pēc savas patikas, to, kas ir labāks nekā lielākā daļa no sulām, kas šobrīd ir tirgū. Un pat ja rezultāts ir tikai “labs”, tas izmaksās tev pavisam nedaudz salīdzinot ar to, cik tu par to samaksātu veikalā, un man šķiet pat tas jau padara to par labāku.
Raksta pirmavots: https://www.reddit.com/r/DIY_eJuice/com ... u/why_diy/
Tolkojums: BearFog
DIY pamācība #1: Vai DIY ir priekš tevis?
- BearFog
- Aktīvs
- Atbildes: 78
- Pievienojies: 04 Jan 2016, 11:25
- Nauda: : Locked
- Atrašanās vieta: Rīga
DIY pamācība #1: Vai DIY ir priekš tevis?
Jums nav nepieciešamās tiesības, lai redzētu šim rakstam pievienotos failus.
Pēdējais laboja BearFog - 27 Jan 2016, 12:31, laboja 1 kopējais laiks.
-
- Biedrs
- Atbildes: 19
- Pievienojies: 09 Nov 2015, 19:32
- Atrašanās vieta: UK, Leicester
- Veipoju kopš: 10 Okt 2015
Re: Ievads DIY
izlasiiju: ljoti interesanti. tachu man ir dazhi iebildumi: man visi DIY lorinji dziivo vienaa kurpju kastee. gan 1l pudele ar vg, 2x 100ml pg un apmeeram 10 garshinjas. kaa arii 1gb shprice, un svari. visumaa jaasaka, ka ekonomija ir iespaidiiga, it iipashi, ja gjimenee esam divi tvaiceetaaji.
- KunFuPluttoo
- Aktīvs
- Atbildes: 40
- Pievienojies: 02 Dec 2015, 11:04
- Atrašanās vieta: Rīga
- Veipoju kopš: 02 Dec 2015
Mans variants kā samaisīt sulu
https://failiem.lv/g/q5q2ggtn#aa/20160112_160616.mp4
https://failiem.lv/g/q5q2ggtn#aa/20160112_160616.mp4
- Yanka
- Aktīvs
- Atbildes: 225
- Pievienojies: 28 Jan 2015, 16:53
- Atrašanās vieta: Salaspils
- Veipoju kopš: 11 Jūn 2012
Es sulas maisīšanai izmantoju Professional Mini Ultrasonic Cleaner For Jewelry Glasses Circuit Board 30W/50W
Pirku http://www.ebay.com/itm/171838657552?_t ... EBIDX%3AIT
Samet pudelītes iekšā, lai šīs tur kratās pāris reizes izkrata un ir sula lietojama. Gribētos gan lielāku to aparātu, bet baigi dārgi jāmaksā.
Pirku http://www.ebay.com/itm/171838657552?_t ... EBIDX%3AIT
Samet pudelītes iekšā, lai šīs tur kratās pāris reizes izkrata un ir sula lietojama. Gribētos gan lielāku to aparātu, bet baigi dārgi jāmaksā.
Kas ir Pieslēdzies
Lietotāji, kuri atrodas šajā forumā: 0 un 0 viesi